Sembelit Pada Kanak-kanak

Kenapa kanak-kanak selalu alami Sembelit..??

Sembelit dikalangan kanak-kanak sering terjadi. Adakalanya mereka membuang sampai menangis kerana menahan sakit. Memang tidak dinafikan kanak-kanak kurang sekali mengambil air masak setiap hari dan susah sekali untuk memakan sayur-sayuran dalam setiap hidangan harian mereka. Yang akhirnya menyebabkan terjadi sembelit.

Kanak-kanak terpaksa menahan sakit akibat sembelit


Adapun tanda-tanda sembelit ini diantaranya yaitu:

 • Tidak membuang air besar beberapa hari
 • Najis yang keras dan kering
 • Perut kembung, kejang dan sakit ketika membuang
 • Hilang selera makan
 • Sedikit cecair atau calitan najis yang terdapat pada seluar anak


Sebab-sebab terjadinya sembelit yaitu ;

 • Kurang serat
 • Kurang minum air masak
 • Kurang mengkonsumsi makanan yang mengandungi cairan seperti buah-buahan atau sayur-sayuran
 • Kurang bersenam atau beraktifiti fizikal
 • Ubat -ubatan
 • Susu
 • Penghidratan
 • Menahan buang air besar
 • Masalah dengan kolon dan rektum
 • Masalah fungsi usus
 • Kehadiran kepekatan kalsium dalam darah

Diantara sebab-sebab terjadinya sembelit ini kita sudah pun mengetahui apa yang harus kita lakukan. Untuk mengatasi sembelit ini adalah menjaga pemakanan dengan banyak meminum air putih dan mengkonsumsi makanan yang mengandungi serat dan air. Ajarlah anak anda berdikari agar mereka juga mementingkan kesihatan mereka, memang pada awalnya agak sukar membiasakan anak-anak untuk memakan makanan yang mereka tak suka ..seperti buah-buahan maupun sayur-sayuran. Tetapi apabila anda terus berusaha insaaAllah kanak-kanak akan mengikuti kehendak anda. Hanya perlukan usaha dan kesabaran anda.

Buah-buahan 

Apabila kanak-kanak masih belum boleh meminum banyak air masak, anda boleh memberikan mereka botol minuman yang menarik minat mereka untuk minum. Anda sediakan bekas minuman tokoh cartoon yang mereka suka akan membuat mereka bersemangat nak minum. Sediakan straw agar mereka senang untuk menyedut dan minum minuman yang anda sediakan. Anda boleh juga memberikan jus buah-buahan yang mereka suka dengan cawan-cawan yang cantik. Apabila anda sudah melakukan semua ini insaaAllah sembelit yang selalu menghantui kanak-kanak akan tiada lagi. Membuang pun akan lancar dan tanpa kesakitan lagi.

Botol minuman bergambar cartoon

Cawan bergambar cartoon

Pastikan kanak-kanak anda sihat dan bebas dari masalah sembelit. Ajari kanak-kanak sedari kecil untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan seimbang agar terhindar dari masalah sembelit ataupun penyakit lainnya. Terapkan juga agar mereka suka dengan kebersihan persekitaran agar mereka terbiasa dengan semua itu. Apabila mereka sudah mengambil semua langkah-langkah tadi berikan juga mereka makanan tambahan yang akan memudahkan lagi hilangnya sembelit. Anda boleh berikan Meal Shakes dalam minuman ataupun susu mereka. Hanya perlu sesudu teh setiap hari. Rasa yang sedap akan membuatkan kanak-kanak menyukainya. Sembelit akan berangsur hilang dan selera makan anak akan segera pulih. Meal Shakes boleh dicampur dalam minuman kegemaran si manja anda ataupun dalam bubur mereka.

Si manja sangat menyukai Meal Shakes

Apa sahaja kandungan Meal Shakes yang perlu anda ketahui…?dalam Meal Shakes ada Vitamin B6, Thiamin, Riboflavin, Vitamin A, Folic Asid, Yeast ( selenium yeast, Chromium yeast, Molybdenum Yeast ), Iodine, Vitamin B12 dan Vitamin D. Selain untuk mengembalikan selera kanak-kanak, Meal Shakes pun boleh diambil oleh orang dewasa dan ibu mengandung. Meal Shake sememangnya disukai ramai. Rasa yang lazat dengan perisa vanilla, menambahkan lagi kesukaan kita pada Meal Shakes ini. Ambillah setiap hari pada masa sarapan anda. Untuk anda, anak-anak dan seisi keluarga.

Nah tunggu apalagi..? Dapatkan Meal Shakes sekarang juga, anda boleh membuat pembelian dengan hanya klik DISINI SAHAJA, barang yang anda pesan akan segera dikirim oleh pihak Shaklee kepada address yang anda berikan melalui kurir. Sangat mudah bukan..?? pesan sekarang yaa….

Anda inginkan potongan harga sampai 20% ..??
Jom join ahli…..caranya mudah sahaja, anda boleh hubungi no yang tertera dibawah ini.

Puan Nila  SMS / Wechat/ Watsapp/ Telegram 0176281787

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Sembelit Pada Kanak-kanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *