Selamat Hari Jantung Sedunia

Menjaga kesihatan  jantung adalah sangat penting bagi kita. Kita akan melakukan apa sahaja untuk memastikan jantung dapat berfungsi dengan baik. Jantung adakah nyawa kita, bukan begitu..? Mengubah pola hidup yang lebih sihat adalah langkah-langkah yang harus kita buat agar senantiasa sihat dan ceria. Badan yang sihat akan dapat melakukan apa sahaja kerja dan aktifiti sepertibekerja, belajar, bermain, bersosialisasi dan macam-macam lagi. Tentu saja kita harus menjaga jantung dengan baik, kerana ianya adalah organ yang sangat vital bagi kita.
Tubuh badan kita mempunyai organ yang saling bergantung. Apabila terjadi ganguan pada salah satu organ, tentunya akan memeprngaruhi organ yang lain. Jantung sebagai pump yang menyalurkan darah ke seluruh tubuh. Bila kesihatan jantung terganggu maka jantung tidak boleh bekerja secara normal, dan tentuna akan mengganggu organ tubuh yang lain keran aliran darah dalam tubuh terganggu. Resiko penyakit atau gangguan jantung boleh terjadi pada sesiapa sahaja. Orang tua, muda, kanak-kanak ataupun bayi. Oleh itu perlunya kita menjaga kesihatan bersama agar jantung kita tetap sihat. 

Sakit Jantung yang membahayakan nyawa

Berikut ini beberapa faktor terjadinya gangguan jantung :

  • Faktor usia dan jenis kelamin, lelaki yang berusia dibawah 50 tahun kebawah sangat berisiko mengalami penyakit jantung jika dibandingkan dengan wanita yang sama usia. 
  • Faktor keturunan, biasanya penyakit jantung di turunkan oleh orang tua kepada anaknya.
  • Penyakit kencing manis, biasanya penderita kencing manis lebih berisiko mendapatkan penyakit jantung akibat komplikasi dari kencing manis.
  • Kerana merokok.  Menurut penelitian, para perokok aktif dan perokok pasif akan sangat berisiko mendapat penyakit jantung. Bahkan perokok pasif yang lebih cenderung dapat penyakit jantung dengan persekitaran perokok aktif. 
  • Kerana kegemukan atau obisiti, kerana terlalu banyak lemak yang berlebihan dalam tubuh dapat mengakibatkan serangan jantung pada seseorang. Hal ini terjadi kerana jaringan lemak yang terlalu banyak menghambat aliran darah, ini dapat meningkatkan terserang penyakit jantung koroner.
  • Stress berlebihan dan kurangnya bersena. Biasanya orang yang kurang bersenam, senang mendapatkan penyakit jantung kerana tiada pergerakan atau senaman yang dibuat oleh tubuh.

Sistem Jantung anda

Ubahlah gaya hidup anda kepada gaya hidup yang sihat dan seimbang dengan menerapkan pola makan yang seimbang dan banyak melakukan senaman dan aktifiti yang menyihatkan secara teratur. Berhenti merokok adalah cara yang harus anda lakukan apabila anda seorang perokok yang aktif. Tidur secukupnya, menurut penelitian orang yang kurang tidur dibandingkan ornag yang tidur cukup akan berisiko besar mengidap penyakit jantung. Oleh itu disarankan agar anda tidur 6-8 jam sehari agar tubuh dapat memulihkan diri. Buang segala tekanan atau mencuba untuk selalu ceria dan jauhkan daripada strees dan tekanan. Perhatikan pemakanan dengan mengkonsumsi makanan yang sihat dan seimbang. Minum air putih yang cukup.Kurangi mengkonsumsi garam dan kurangi makanan yang berlemak. Hindari makanan yang cepat saji seperti makanan yang banyak mengandungi minyak dan pengawet. Hindari minuman berkarbonat. Berdasarkan penelitian dan studi dari doktor di Amerika mengatakan bahawa minuman bersoda dan mengandungi pemanis buatan dapat mengakibatkan seseorang penyakit jantung. Minumlah minuman yang kurang manis. Mengambil makanan tambahan untuk kesihatan jantung anda. Seperti VIVIX, Phytocol-St,  Omega Guard, dan CoQHEALTH.  

Set Untuk Jantung Yang Sihat

Jagalah kesihatan tubuh badan kita agar kita senantiasa boleh melakukan aktifiti dengan baik. Kepada anda yang mengalami masalah jantung agar kembali menerapkan gaya hidup yang sihat dan makan makanan yang sihat. Untuk anda yang tercari-cari vitamin untuk jantung anda, anda boleh memilikinya hanya dengan menghubungi no yang tertera di bawah ini. Anda boleh membuat pesanan ringkas atau boleh whatsapp ke no tersebut. Semoga kita semua memili jantung yang sihat dan hidup dengan ceria. Sekiranya anda ingin membeli Set Jantung Sihat Shaklee ini, anda boleh klik DISINI untuk buat pembelian. Set yang anda beli akan terus dihantar ke address yang anda berikan pada link tersebut dan dihantar oleh pihak Shaklee melalui kurir. Sangat mudah bukan…?? nah tunggu apalagi..? order sekarang yaa…anda boleh belikan untuk orang tua anda atau orang-orang tersayang anda agar mereka sihat dan ceria senantiasa. Selamat Hari Jantung Sedunia kepada anda semua. 

Rujukan : Berbagai sumber

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Selamat Hari Jantung Sedunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *