Manfaat Minyak Zaitun Untuk Kecantikan Dan Kesihatan Anda

Pelbagai manfaat minyak zaitun untuk keseharian kita. Dari kecantikan sampai kepada untuk masakan yang sedap. Menurut Wikipedia, minyak Zaitun adalah minyak yang didapati dari buah pokok basin Mediterania dan buah itu dinamakan buah Zaitun. Dari buah zaitun inilah diambil minyaknya.


minyak Zaitun

Minyak Zaitun atau olive oil yang sudah dikenal sejak zaman dahulu dalam pengobatan Mesir kuno dan merupakan pengobatan pada zaman nabi. Minyak zaitun yang diperoleh dari buah dan biji zaitun yang matang dan memecah sendiri dan menghasilkan minyak memiliki manfaat yang sangat baik bagi fungsi kesihatan tubuh, kecantikan wajah, rambut, kulit dan untuk atasi pelbagai masalah gangguan penyakit.

Minyak Zaitun memiliki banyak manfaat dan fungsi yang sangat luar biasa yang tak hanya untuk perawatan kulit tubuh dan kecantikan semata. Minyak zaitun boleh meringankan pelbagai penyakit, minyak zaitun boleh dijadikan sebagai minyak aromaterapi untuk mengobati beberapa jenis penyakit seperti kanser, penyakit kulit, perawatan tubuh dan wajah.


photo dari www.enajwa.com

Selain itu manfaat minyak zaitun sebagai bahan kosmetik dan juga untuk bahan makanan, salah satu manfaatnya boleh melembutkan daging yang akan dimasak. Untuk kecantikan juga sangat besar manfaatnya seperti untuk buat masker pada wajah, wajah akan terasa lembab dan lembut selepas menggunakan minyak ini. Caranya cukup senang dengan hanya sapu ke wajah anda dan biarkan selama lebih kurang sepeluh menit dan setelah itu anda bersihkan dan akan rasa kelainan pada wajah anda.

minyak Zaitun

Selain untuk wajah, minyak zaitun juga boleh untuk rambut anda. Caranya sapukan pada rambut sebelum membasuh rambut anda. Urut kepala dan saat menyapukan minyak di rambut anda. Lalu bungkus rambut dengan tuala selama sepuluh minit, lepas itu anda boleh mandi dan bersihkan rambut seperti biasa. Menggunakan minyak zaitun untuk perawatan rambut akan membuatkan rambut anda subur dan lebat. Tak percaya, cuba sahaja. Pasti anda akan suka.

Minyak Zaitun juga berkhasiat dalam mengencangkan dan memperbesar payudara. Caranya dengan menyapukan minyak zaitun dan memijit payudara anda. Waktu terbaik melakukannya adalah setiap pagi dan petang selepas mandi.

Tak kalah hebatnya minyak zaitun pun boleh untuk mengatasi kulit kering dan pecah-pecah. Apabila anda sering mengalami bibir pecah-pecah, sapukan lah minyak zaitun setiap hari sebelum tidur. InsaaAllah kulit anda akan berangsur pulih.

Terlalu banyak khasiat minyak zaitun untuk kesihatan dan kecantikan kita. Semoga entry kali ini bermanfaat bagi anda. Mulai dari sekarang boleh la anda membeli sebotol minyak zaitun untuk anda di rumah.

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar ahli Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Manfaat Minyak Zaitun Untuk Kecantikan Dan Kesihatan Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *