Manfaat Daun Dan Buah Durian Belanda Yang Patut Anda Ketahui

Tahukah anda apa itu Durian Belanda? Buah durian belanda menurut  wikipedia bahasa melayu disebut juga dalam bahasa saintifiknya Annona muricata L, ia bukanlah dalam kategori pokok durian, tetapi dinamakan sedemikian kerana memiliki duri lembut pada kulitnya. Pokok durian belanda merupakan pokok yang berasal dari hutan tropika Carribean Amerika Selatan yang kini telah ditanam di Asia Tenggara termasuk Malaysia dan Indonesia. Di indonesia, ia dikenali sebagai Sirsak dari bahasa Belanda zuurzak. Pokok durian Belanda biasanya tumbuh di aras laut sehingga montane bawah.

Buah Durian Belanda yang banyak khasiatnya

Durian belanda dikenali sebagai buah sedap dan segar. Sebahagian besar daripada kita tidak menyadari bahawa buah durian belanda memiliki banyak manfaat untuk pengobatan. Tidak hanya itu sahaja, bahkan daun dari pokok durian belanda pun memiliki banyak manfaat yang sangat baik untuk kesihatan serta pengobatan.


daun pokok durian belanda baik untuk kesihatan

Diantara manfaat daun Durian Belanda iaitu;

  • Menurut penelitian yang dilakukan oleh para ahli menyatakan bahawa daun durian belanda memiliki kandungan yang sangat baik untuk pengobatan berbagai macam penyakit terutama penyakit kanser. Daun durian belanda mampu menghambat pertumbuhan sel kanser.
  • Manfaat daun durian belanda juga boleh atasi sakit pinggang
  • Membantu system kekebalan tubuh menghindari infeksi
  • Manfaat daun durian belanda mengatasi reumatik dan gout
  • Manfaat daun durian belanda juga boleh atasi bisul

Buah durian belanda mengandung banyak vitamin, namun yang paling dominan pada buah durian belanda ialah Vitamin C, iaitu sekitar 20mg per 100gram daging buah. Vitamin C yang cukup tinggi pada buah durian belanda menjadikan buah ini sebagai antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan daya tahan tubuh dan memperlambat proses penuaan.

Sementara itu kandungan lain yang terdapat pada buah durian belanda adalah mineral, iaitu Fosfor dan Calcium. Kedua  mineral itu penting untuk pembentukkan massa tulang, sehingga berguna untuk membentuk tulang yang kuat serta menghambat Osteoporosis atau tulang rapuh.

Zaman sekarang susah nak mencari buah ini, tetapi kalau anda inginkan buah ni boleh cari di pasar tani berhampiran atau anda boleh cuba tanam di tepi rumah agar boleh anda dapatkan buah dan daunnya di masa hadapan. 


Kami ada menyediakan vitamin shaklee yang boleh juga anda konsumsi untuk kesihatan anda, ianya natural dan juga berkesan. Anda boleh dapatkan konsultasi terbaik dari kami tentang cara makan dan pilihan vitamin apa yang sesuai anda konsumsi. Marilah hidup sihat dan bebas bahan kimia sedari sekarang agar tubuh badan sihat dan jauh dari pelbagai penyakit. Anda boleh menghubungi no yang tertera di bawah untuk mendapatkan konsultasi percuma dari kami. Produk Shaklee untuk Kesihatan dan Kecantikan

Kami turut menyediakan pengkhidmatan pos ke seluruh Malaysia dan juga membuat pengkhidmatan Cash On Delivery bagi anda yang tinggal berdekatan dengan area Batang Kali, Rasa, Bukit Beruntung, Ulu Yam, Gohtong Jaya dan Genting Highland bagi memudahkan anda untuk mendapatkan produk kami dengan segera. 


 CYMERA_20141206_084751.jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui Cara Daftar Ahli Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Manfaat Daun Dan Buah Durian Belanda Yang Patut Anda Ketahui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *