Makanan Bayi Anda

Mempunyai Bayi adalah saat-saat yang ternanti-nanti oleh seorang ibu. Bayi adalah hadiah terindah dari Allah bagi pasangan yang sudah berkahwin. Adakah bayi anda menyusu ekslusif dari anda? Pertanyaan itu seringkali ditanyakan oleh sesiapa sahaja kepada ibu yang baru sahaja bersalin.susu ibu terbaik untuk bayi di bawah usia 6 bulan

Makanan utama bayi adalah air susu ibu . Semua gizi dan nutrisi terkandung di dalamnya, khususnya bagi bayi dengan usia dibawah 6 bulan. Kandungan yang kaya akan nutrisi ini tidak dapat digantikan oleh susu formula. Meskipun dengan susu yang paling mahal sekalipun. Itulah anugerah yang diberikan oleh Allah kepada kita.gambar hiasan dari google

Penyussan ekslusif hanya dari bayi lahir sampai usia 6 bulan. Selama 6 bulan pertama ini, cukup bagi bayi hanya minum air susu ibu sahaja.  Dan tak perlu tambahan makanan lainnya.
Menginjak usia 6 bulan
, bayi perlu diperkenalkan pada makanan pendamping air susu ibu. Mengingat organ pencernaan bayi yang belum sempurna seperti orang dewasa, jadi kita perlu tahu makanan apa sahaja yang perlu kita berikan dan tidak perlu kepada bayi. Sebab jika kita salah memberikan makanan kepada bayi, makan bayi akan mengalami masalah gangguan pencernaan seperti terjadinya sembelit, cirit birit atau kembung perut.Pada peringkat umur 6 bulan ke 12 bulan, bayi anda boleh diberikan makanan lembut seperti pisang dan bubur nasi yang di lembutkan. Pastikan tekstur makanan bayi ith lembut dan boleh di hadam oleh bayi. Hindari dari memberi makanan yaang berunsur tajam seperti pedas, terlalu asam dan berlemak. Pada masa ini kenalkan makanan yang bisa dipegang seperti potongan kentang, sayur rebus ataupun potongan buah. Ini penting untuk melatih keterampilan dalam memegang makanan dan merangsang pertumbuhan giginya.


Setelah ibu tahu makanan apa sahaja yang perlu diberikan kepada bayi. Ada baiknya ibu juga memperhatikan kualiti makanan yang diberikan kepada bayi. Begitu juga dengan kebersihan makanan tersebut, agar kesihatan bayi tetap terjaga dan jauh dari masalah kesihatan yang akan mengganggu perkembangan dan pertumbuhan bayi anda. Ibu boleh juga memvariasikan pelbagai menu makanan untuk bayi agar dapat menarik minat bayi untuk makan. 


Dalam penyediaan makanan, kadangkala ibu harus kreatif dalam menarik minat bayi untuk makan. Seperti menyediakan pelbagai jenis item berkaitan pemakanan menarik minat bayi . Seperi sudu yang mempunyai hujung getah berwarna warni atau yang bergambar. Selain sudu yang berhujung getah penting untuk melindungi gusi bayi yang sensitif dan pinggan plasyik yang boleh melekap akan mengelakkan makanan yang terletak di atas kerusi tinggi daripada tertumpah ke lantai.


kerusi baby

Apabila bayi anda sudah boleh duduk sendiri, letakkan dia di kerusi tinggi bayi atau kerusi makan khas. Bayi yang merangkak mungkin akan tercekik jika diberikan makanan jejari dan juga dia jugavakan mengheret makanan kesana ke sini dan mengotorkan lantai. Sebaliknga jika bayo sudah mengaitkan makanan dengan waktu tetap dan meja makan, dia akan lebih cenderung membentuk taniat makan yang baik sehinggakan waktu makan anda akan menjadi waktubyang gembira bersama-sama keluarga. 


Rujukan : http://bayikusehat.com/makanan-bayi-sehat/, http://bidanku.com/makanan-bayi-pengenalan-makanan-pendamping-asi-pada-bayi, http://www.babycenter.com.my/a1038109/memperkenalkan-makanan-bayi-dan-makanan-pejal

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja…
hanya klik sahaja disini :
                       CARA JADI AHLI SHAKLEE SECARA PERCUMA

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Makanan Bayi Anda

  1. memang ada ibu yang memberi bayi mereka susu formula ketika masih lagi di dalam pantang. Alasannya nak biasakan bayi dengan susu formula sebab senang nak tinggal bila pergi kerja nanti. Kesian baby.

  2. Pemakanan bayi mestilah seiring dengan usianya… Makin bayi membesar, makin banyak zat yang di operlukan… Jangan main hentam je bagi anak makan… ibu-ibu kena ada ilmu juga tau…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *