Keperluan Air Dalam Hidup Kita

Air adalah keperluan asas kehidupan manusia. Malah, sebahagian besar daripada komposisi badan manusia juga terdiri daripada air. Air diperlukan untuk mengawal suhu badan dan membuang toksik. Darah mengandungi air dan ia membawa oksigen pada sel-sel, selain membekalkan nutrien pada organ-organ di dalam badan.

Air digunakan untuk kehidupan kita sehari-hari, tapi malangnya diantara kita kadangkala tidak menghargai anugerah Tuhan yang tidak ternilai ini. Kita sangat memerlukan air dalam keseharian kita kerana apabila tidak air tiadalah kehidupan.

Menurut majalah Reader’s Digest pada November 2008, dianggarkan seramai 700 juta manusia di Asia tidak mendapatkan air yang bersih dan selamat. Jumlah penduduk yang kian meningkat, pencemaran  dan infrastruktur yang tidak efisien akan menyebabkan negara-negara Asia bakal berdepan dengan sistem dan kualiti pengurusan air paling teruk dalam sejarah.
Air sangat diperlukan oleh semua makhluk di bumi ini. Manusia, binatang, dan  tumbuh-tumbuhan. Tanpa air kita akan mudah jatuh sakit. Menurut pakar bertauliah, kekurangan air akan menyebabkan keletihan pada siang hari yang boleh menyebabkan nafas menjadi pendek, sakit perut, kebas dan risau tanpa sebab munasabah. Rasa mengantuk selepas makan tengah hari adalah tanda badan kekurangan air.

Kepentingan air sebagai pelarut untuk sistem pencernaan dan bertindak sebagai “transporter” untuk melancarkan sistem perkumuhan iaitu pembuangan air kecil dan besar.  Air juga membantu mengekalkan nutrien dalam tubuh. Memang benar, tanpa air masak, anak-anak cepat jatuh sakit dan mudah memgalami sembelit. Air juga terdapat dalam limfa-sejenis cairan yang termasuk di dalam sistem imun badan yang akan membantu melawan penyakit.

Jangan pandang ringan air yang kotor dan beracun kerana ia boleh membantutkan perkembangan anak dan berkemungkinan merencatkan otak. Malah, statistik penyakit kanser yang kian meningkat juga dikaitkan dengan air yang kotor. Air tidak selamat jika diminum  tidak terus membunuh, tetapi ia mengambil masa dengan perlahan-lahandan jadi pembunuh secara senyap.

Pasanglah penapis air dan pilihlah yang berkualiti . Laburkan sedikit wang untuk keluarga. Jangan beli penapis yang berharga murah. Tetapi di lain hari anda akan membayar harga yang lebih tinggi untuk kos perubatan  ke klinik kerana jatuh sakit. Adalah berbaloi jika anda membeli dengan harga yang mahal tetapi berkualiti tinggi.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Keperluan Air Dalam Hidup Kita

  1. Jimatkanlah dan hargai air yang sudah tersedia sekarang ini……ingat air adalah sumber alam yang harus kita jaga dan pelihara dengan baik…kalau tidak air..entah apa jadi dengan kehidupan kita…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *