Kepentingan Lecithin Nyata Diperlukan Untuk Badan Anda

Sebelum ini pasti dikalangan anda semua ada yang belum mengetahui apa sebenarnya Lecithin ini. Lecithin adalah sebagai agen pemecah lemak  (fat emulser). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

gambar dari google

Apa yang terdapat dalam Lecithin ?

 • Kandungan yang terdapat dalam lecithin seperti
 • Asid linolik (essential fatty acid) amat diperlukan oleh badan, tetapi badan kita tidak boleh menghasilkannya jadi ia perlu diambil melalui diet harian kita.
 • Kolin, satu komponen neurotrasmitter.
 • Asetikolina yaitu bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak dan sistem saraf.
 • Inositol, sebagai komponen ufama membran/selaput sel dalam tisu di seluruh badan.

Lecithin

Kegunaan Lecithin sangat banyak sekali untuk tubuh badan kita, diantaranya yaitu

 • Untuk proses metabolisme, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
 • Memecah serta mencairkan lemak terutama kolesterol
 • Menurunkan total serum cholesterol  dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
 • Membantu kawal paras tryglycerides
 • Membantu memecahkan  lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluh – pembuluh darah
 • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.

gambar dari google

Lecithin  penting untuk fungsi otak
Acetylcholine penting untuk fungsi otak  seperti berpikir, ingatan  konsentrasi, menentukan kita berdiri, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan lain-lainnya.

Acetylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan  dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi -fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak, fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasilkan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.

lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine, kerana 30 % otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver ) adalah lecithin.gambar dari google

Lechitin amat diperlukan untuk mereka yang uzur atau sudah tua oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua. Lecithin juga berfungsi mengurangkan berlakunya masalah pembuluh tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengat sendi dan sejuk kaki. Lechitin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman. Manakala untuk sel pula lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan  lemak dari makanan ke sel-sel. Choline dan lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita. Lechitin juga baik untuk perlindungan sistem jantung kita.


jantung kita
gambar dari google

Begitu banyak manfaat lecithin untuk tubuh badan kita, oleh itu amalkan lah pengambilan Lecithin untuk anda dan orang tersayang. Anda boleh buat belian Lecithin disini hanya dengan klik gambar dibawah ini sahaja, sangat mudah bukan ? jadi tunggu apalagi pesan sekarang. 

 beli sekarang juga. jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Kepentingan Lecithin Nyata Diperlukan Untuk Badan Anda

 1. Lecithin memang baik untuk atasi kolesterol dan pecahlan lemak anda. Juga untuk fungsi otak yang baik. Jangan lupa untuk mengambil lecithin dalam keseharian anda agar memiliki tubuh badan yang sihat.

 2. Suka dgn lecithin, tapi tak dapat nak amal sangat. Saya ambil sebiji sehari je hari tu,dah cukup buat saya turun 2kg tak sampai 2 minggu. Ingatkan ambil utk choline utk breastfeeding anak tu yg tambah lecithin tp mmg badan sgt responsif. Terpaksa stop sebelum jadi underweight pula eheheh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *