Kebaikan Buah-Buahan

Buah-buahan juga sama penting dengan sayur kerana mengandungi vitamin dan mineral istimewa yang dapat membantu tumbesaran anak-anak dan juga orang dewasa. Sayur dan buah-buahan perlu di makan setiap hari, itu adalah antara asa pemakanan yang sihat.

buah-buahan alternatif terbaik untuk gula tiruan

Buah-buahan juga kaya dengan serat dan gula asli. Ia adalah alternatif terbaik untuk menggantikan gula tiruan yang dikaitkan dengan belbagai jenis penyakit. Gula yang berlebihan akan mendatangkan masalah obesiti, malah merosakkan gigi. Kanak-kanak dan manusia memang perlu dan sukakan benda yang manis.
Gula yang tidak baik adalah gula yang terdapat di dalam minuman yang berhas (terlalu banyak dan tidak sihat), roti gandum putih,  biskut, kek, gula-gula,  jeli minuman kotak dan sebagainya. Gula yang tidak baik ini memyebabkan paras gula meningkat dengan tinggi dan turun mendadak secara tiba-tiba. Gula yang asli yang terkandung dalam buah-buahan sememangnya diperlukan. Gula asli ini tidak mendatangkan sebarang masalah pada tubuh, malah baik untuk kesihatan.
Gula dihagikan kepada beberapa jenis diantaranya yaitu glukosa, fuktosa, galaktosa, laktosa dan maltosa.

Berikut ini sedikit saya uraikan penerangan ringkas mengenai glukosa dan fruktosa

  • Glukosa adalah sejenis gula monosakarida( gula ringkas atau tunggal) dan merupakan salah satu karbohidrat terpenting yang digunakan sebagi sumber tenaga bagi haiwan dan tumbuhan. Glukosa merupakan salah satu hasil utama fotosintesis dan awal bagi respirasi. Glukosa juga dikenali sebagai gula dalam darah. Ia bersifat manis dana mudah larut dalam air.

  • Fruktosa ataupun gula dibdalam buah kerap kali digunakan sebagai pemanis terutamanya di dalam jus buah-buahan.  Sumber utma fruktosaadalah daripada buah-buahan terutamnya yang masak ranum.  Fruktosa juga dapat membekalkan kuta tenaga. Walaubagaimana pun apabila pengambilan buah2buahan yang manis dalam kuantiti.

Adakah anak anda termasuk dalam statistik atau kumpulan anak-anak yang tidak suka makan buah-buahan..?? pastikan senantiasa buah senantiasa ada dirumah anda. Pengambilan buah-buahan dan sayuran adalah cara paling mudah dan pantas untuk memastikan keluarga anda sihat dan langkah pencegahan awal untuk megelakkan diri pada mendapat penyakit-penyakit kronik seperti penyakit jantung, obesiti dan kanser.

Rujukan : Wardina Saiyyah, mama saya lapar.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Kebaikan Buah-Buahan

  1. Pengambilan buah-buahab segar menjadi jaminan kita kan mendapat vitamin yang diperlukan. Tapi hari ini untuk mendapatkan buah-buahan dan sayr sayuran segar memang susah. Nak tak nak kita harus ambil suplemen @ makanan tambahan untuk menampung kekurangan vitamin dan mineral akibat pemkanan yang tidak seimbang.

  2. ha..betul tu.. nak dapatkan buah yang segar bukan senang, walaupun kita tanam sendiri tapi mungkin juga sudah tercemar dari racun perosak.. jadi memang kita perlukan supplement untuk makanan tambahan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *