Cegah Sebelum Terlambat

Pentingnya Mengambil Makanan Yang Sihat dan Seimbang

Dengan aktifiti yang menyibukkan kita setiap hari. Sedar tak sedar kita telah mengambil makanan yang mengandungi banyak minyak, perisa tiruan, lemak dan kolesterol. Apakah kita akan terus dengan tabiat dan kebiasaan ini setiap hari..? Beralihlah sekarang kepada makanan yang sihat dan seimbang.  Makananlah makanan yang mengandungi zat yang bergizi dan menyihatkan. Anda boleh mengkonsumsi makanan yang kaya akan serat dan vitamin. Sarapan awal pagi boleh memberikan anda tenaga yang cukup sampai makan tengah hari nanti agar badan tidak lesu dan senantiasa bertenaga. Anda boleh memilih sarapan yang ringan seperti sandwich. Anda boleh memasukkan pelabagai inti pada sandwich anda. Seperti chese, buah, ataupun sayur. Sandwich sangat mudah dihidangkan dan tentunya sangat menyehatkan.

Sandwich pelbagai inti untuk sarapan pagi

Minum banyak air masak adalah sangat baik daripada meminum minuman berkarbonat atau pun beralkohol. Atau anda boleh meminum jus buah-buahan. Yang tak mengandungi perisa tiruan atau pun perwarna. Anda boleh buat sendiri tentunya dirumah dengan pelbagai buah-buahan yang anda suka.

Jus buah-buahan sangat baik untuk kesihatan

Merokok juga membawa kepada kanser paru-paru dan ianya tidak baik untuk anda. Apabila sebelum ini anda adalah perokok tegar, maka buanglah tabiat itu kerana kesihatan anda lebih penting bukan.? Rokok sudah banyak meragut nyawa, jadi hentikanlah kerana ianya perbuatan yang merugikan anda dan orang-orang disekeliling anda.

Merokok membahayakan nyawa anda dan orang sekitar anda
Akibat buruk merokok

Tentunya sukar bagi anda untuk membiasakan diri dengan kehidupan yang selama ini tidak menjadi kebiasaan anda.  Tetapi itu lebih baik daripada di kemudian hari anda sakit dan terbaring tidak berdaya kerana penyakit yang anda derita. Penyakit yang dapat mempengaruhi kesihatan anda seperti jantung, darah tinggi, kencing manis, kanker dan lain sebagainya. Yang boleh membawa maut apabila tidak dirawat segera. Maka dari itu sebelum terlambat, masih ada peluang untuk anda memperbetulkan keadaan. Makanan yang perlu ada dalam diet harian anda mestilah yang mengandungi vitamin dan mineral. Buah-buahan dan sayur-sayuran salah satu contohnya. Banyak meminum air masak dan mengambil makanan tambahan yang tidak mengandungi bahan kimia berbahaya. Jika anda ada masa lapang, rehatkan diri anda dan buat sedikit senaman ringan agar tubuh anda ringan dan jauh dari stress atau tekanan. Tak lupa juga tidur dengan masa yang betul dan cukup. Jangan biasakan tidur terlalu larut malam dan bangun lambat kerana ianya tak baik untuk kesihatan anda. Usahakan untuk tidur awal dan bangun di subuh hari, agar tubuh badan anda sihat dan ceria.

anda boleh makan udang ataupun daging dengan sayuran atau buah

amalkan memakan buah-buahan sebagai makanan di kala bersantai

Hidup dengan mengamalkan cara makan yang sihat dan seimbang boleh membuatkan anda dan keluarga sihat dan ceria. Tentunya akan jauh dari pelbagai penyakit. Pilihan ada ditangan anda, ingin sihat atau menderita penyakit yang membuatkan anda tak dapat melakukan aktifiti harian seperti biasa. Bak orang bijak mengatakan “dalam tubuh yang sihat ada jiwa yang kuat”.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Cegah Sebelum Terlambat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *