BERBUAT BAIK DAPAT MENYEJUKKAN JIWA

Kebaikan itu sebaik namanya, keramahan seramah wujudnya dan keikhlasan itu sesuci rupanya. Dan orang-orang yang mula-mula akan dapat merasa manfaat dari semua itu adalah mereka yang melakukannya. Mereka ini, akan merasa hasilnya serta merta dalam jiwa dan nurani mereka, hingga mereka pun sentiasa berlapang dada, tenang, tenteram dan damai.


Ketika anda diliputi rasa kesedihan dan kebimbangan, berbuat baiklah terhadap sesama manusia, nescaya anda akan mendapat ketentraman dan kedamaian hati. Sedekahilah orang yang papa, tolonglah orang-orang yang dizalimi, ringankan beban orang yang menderita, berilah makan kepada orang yang kelaparan, jenguklah orang yang sakit dan bantulah oran yang ditimpa musibah, nescaya anda akan merasakan kebahagiaan dalam semua aspek hidup anda.
Perbuatan baik itu bagai menebar wewangian yang tidak hanya mendatangkan manfaat bagi pemakainya, tetapi juga orang-orang yang berada di sekeklilingnya.. Dan manfaat kejiwaan dari kebaikan itu terasa seperti ubat-ubat berkesan yang tersedia di farmasi orang-orang yang baik berhati bersih.


Menebar senyum manis kepada orang-orang “miskin akhlak” merupakan sedekah jariyah. Ini tersirat dalam bimbingan akhlak yang menyebut ” sekalipun engkau hanya menemui saudaramu dengan wajah berseri”. ( Hadis Nabi)
Sedang kemuraman wajah merupakan tanda permusuhan sengit terhadap orang lain yang hanya diketahui berlakunya oleh Yang Maha Ghaip.Seteguk air yang diberikan seorang pelacur kepada seekor anjing yang kehausan dapat menghasilkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi. Ini merupakan bukti bahwa Yang Pemberi pahala adalah Zat Yang Maha Baik dan sangat mencintai kebaikan, serta Maha Kaya lagi Maha Terpuji.
Wahai orang-orang yang merasa terancam dengan himpitan kesengsaraan, kecemasan dan kebimbangan hidup, kunjungilah taman-taman kebaikan; sibukkan diri kamu degan memberi, mengunjungi, membantu, menolong dan meringankan beban sesama manusia. Dengan semua itu, nescaya kamu akan mendapatkan kebahagiaan dalam semua aspeknya; warna dan juga hakikatnya.Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *