Beberapa Hal Yang Sering Terlupa Apabila Hendak Melancong

Cuti sekolah sudah pun bermula, ramai diantara kita yang pastinya sudah merancang untuk pergi melancong atau bercuti ke suatu tempat yang diidamkan selama ini. Melancong atau bercuti ke tempat idaman memang sangat mengujakan dan menyeronokkan. Mungkin kerana terlalu seronok anda akan melupakan perkara-perkara penting yang harus dibawa bersama semasa bercuti atau melancong nanti.


gambar hiasan

Diantara barang-barang yang perlu anda bawa dan tak boleh anda lupakan iaitu :

  • Dompet/Beg Duit

Dompet ini adalah perkara yang teramat penting anda bawa, tanpa dompet tentunya anda tak kan boleh melakukan pembayaran atau pun transaksi keuangan. Tak berapa selamat bila anda tak membawa dompet bukan ? apalagi anda bepergian sendiri.


gambar hiasan

 

Biasanya apabila melancong atau bercuti ke luar negara, anda memerlukan pasport untuk dokumentasi anda. Tapi apabila anda hanya melancong didalam negara sahaja, ianya tidak memerlukan pasport. Jika anda berada di luar negara dan mengalami kehilangan pasport, anda diharapkan membuat laporan kepada kedutaan yang berada di negara yang anda kunjungi pada saat itu.


gambar hiasan


Apabila melakukan perjalanan jauh, mestinya kita membawa bersama kunci. Tetapi jangan sampai terlupa untuk mengunci rumah anda elok-elok dan  pastikan rumah dalam keadaan aman semasa anda pergi. Apabila anda ada tempat rahasia untuk menyimpan kunci rumah anda, pastikan anda tidak lupa tempat menaruh kunci tersebut. kunci rumah


Memang tidak dinafikan bahawa vitamin memang harus senantiasa dibawa kemana sahaja. Ianya penting agar anda senantiasa sihat dan ceria. Disamping itu vitamin juga boleh megelakkan anda daripada jangkitan atau penyebaran pelbagai penyakit. 
vitamin shaklee

Kacamata bukan sahaja untuk anda yang alami rabun, tetapi kadangkala boleh melindungi mata anda dari terik matahari dan debu ketika bepergian. Juga tak kalah pentingnya kacamata digunakan sebagai gaya penampilan anda.bergaya dengan kacamata

  • Tiket Perjalanan

Tiket perjalanan adalah penting sekali, dan oleh itu janganlah sampai anda melupakan tiket ini. Kerana tanpa tiket pastinya anda tidak akan boleh memulai perjalanan anda. Boleh juga setelah kehilangan tiket anda membeli semual tapi ianya tentu akan mempengaruhi bajet anda.


gambar dari jalanjajanhemat.com


Inilah yang ramai orang selalu terlupa, jangan kan untuk bepergian bercuti, kita sering terlupa apabila sibuk bekerja sampai lupa membawa balik kerumah. Kadang kita sudah beberapa kali membeli charger atas alasan yang sama iaitu lupa membawa. 


mobile charger


Telepon bimbit sangat perlu untuk hubungan komunikasi anda. Oleh itu jangan lupa untuk membawa telepon bimbit anda bersama. Selain itu telepon bimbit pun mempunyai fungsi yang boleh mengambil gambar dan boleh anda gunakan untuk update status dimana anda berada ketika bercuti nanti. Ala-ala nak berinstagram atau ber fb pun pasti boleh. telefon bimbit

Banyak sebenarnya yang perlu anda ingat semasa bepergian atau melancong, agar perjalanan anda akan lebih menyenangkan dan selesa. Yang paling penting jangan bawa barang yang tak perlu untuk mengelakkan pembaziran. Diharapkan perjalanan yang anda rencanakan akan berjalan dengan lancar tanpa sebarang apa masalah. 

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Qaseh Firdaus  Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Beberapa Hal Yang Sering Terlupa Apabila Hendak Melancong

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *