Bagaimana Nak Tahu Kanak-kanak Itu Hiperaktif

Kanak-kanak  hiperaktif adalah golongan yang  memerlukan perhatian terutama diperingkat tumbuh besaran mereka. Hiperaktif merupakan satu pola atau perilaku seseorang yang menunjukkan sikap tidak pernah berdiam diri, payah untuk dikendalikan, tidak memberikan perhatian akan bertindak mengikut kehendak dirinya sendiri yang disebut sebagai ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disirders).

kredit dari www.republika.co.id

Anak hyperaktif selalu bergerak dan tidak pernah berasa puas dengan permainan atau barang mainan yang disukai oleh kanak-kanak  lain yang sesuai dengan mereka kerana perhatian kanak-kanak  hiperaktif mudah beralih dari satu fokus ke fokus yang lain.Kanak-kanak  normal hiperaktif memang masih boleh ke sekolah dan belajar seperti biasa. Walaupun tumpuannya terhadap pelajaran  tidak sepenuhnya dan pencapaian akademiknya mereka mungkin tidak membanggakan . Ini agak berbeza dengan kanak-kanak  hiperaktif yang mengalami masalah terencat akal dimana mereka tidak boleh kesekolah dan terlalu sukar dikawal dan sangat agresif. Keadaan itu disebabkan kerana mereka tidak faham apabila ditegur berbanding kanak-kanak  biasa.kredit dari www.melastikbintang.com

Lazimnya, kanak-kanak  hiperaktif ini melakukan sesuatu tanpa memikirkan orang lain di sekelilingnya, cuma ikut hatinya sahaja. Jika tidak diubati, berkemungkinana penyakit ini akan berterusan hingga mereka dewasa. Mainkan peranan anda sebagai ibu bapa dan lakukan yang terbaik untuk anak anda. Antara sikap kanak-kanak  hiperaktif diantaranya iaitu :

  • Suka membantah  dan melanggar peraturan terutamanya di sekolah
  • mudah leka dan tidak memberi tumpuan terhadap sesuatu hal
  • sering kali merasa tidak puas hati
  • sering tertekan menghadapi masalah dalam pelajaran dan hubungan sosial
  • cepat takut dan risau


kredit dari id.slideshare.net

Faktor yang menyebabkan hiperaktif


1. Faktor neurologi hiperaktif lebih kerap didapati pada bayi yang lahir dengan masalah pralahir seperti proses persalinan yang terlalu lama, 
keadaan bayi pada masa lahir yang tertekan lahir denganforceps dan lain-lain  kesulitan yang bersangkutan dengan ibu yang hamil yang mempunyai masalah darah tinggi, bengkak kaki dan kandungan protein yang tinggi dalam air kencing.

Disamping itu faktor-faktor  yang bersangkutan dengan bayi dan ibu yang berpengaruh dalam melahirkan anak yang hiperaktif misalnya bayi yang lahir rendah Berat badannya, ibu yang masih muda, ibu merokok dan minum minuman beralkohol.


2. Faktor makanan.
bahan kimia yang terdapat dalam bahan makanan dipercayai boleh menyebabkan simptom ini, contohnya  bahan pengawet, bahan pewarna dan gula tiruan. Kanak-kanak  yang terdedah secara berpanjangan kepada bahan makanan yang beracun juga didapati cenderung menunjukkan ADDH. Ada juga ibu bapa yang melaporkan bahwa gula mempunyai kesan terhadap  anak-anak  mereka yang Hiperaktif.

3. Faktor alam sekitar pencemaran alam sekitar seperti industri peleburan bateri dan industri yang menggunakan bahan kimia yang berbahaya boleh meningkatkan kadar hiperaktif kanak-kanak. Ini disebabkan kerosakan otak yang akhirnya menyebabkan kanak-kanak  mengalami simptom ini.


4. Faktor keluarga atau genetik juga berpengaruh. Misalnya ibu bapa yang yang pada masa dulu hiperaktif berkemungkinan besar akan menurunkan kepada anaknya sifat hiperaktif ini. Ada kajian yang menunjukkan bahawa 10 % dari ibu yang mempunyai anak hiperaktif mengakui bahawa mereka juga hiperaktif sewaktu kecil. Ada juga orang tua yang kurang memberikan kasih sayang kepada anak-anak  mereka. Malah ada yang terlalu mengawal. Ini akan menyebabkan agak rasa kurang yakin, tertekan, tidak bergaul dan sering menyalahkan diri.


www.terapiotak4u.com

Sebagai ibu bapa adalah penting untuk memeriksakan kanak-kanak  hiperaktif ke klinik. Pencegahan adalah lebih penting daripada merawat. Penilaian yang komprehensif perlu dijalankan bagi rawatan yang terperinci dan pemeriksaan fizikal serta penilaian perkembangan intelek dan emosi nya. Kounseling yang intensif diperlukan untuk meningkatkan kemampuan ibu bapa melatih dan mengendalikan rawatan anak seperti yang telah disyorkan oleh para profesional di klinik. Ianya juga memerlukan kesabaran, pengorbanan masa, tenaga dan kewangan. Adalah penting bagi ibu bapa untuk mempertingkatkan  lagi ilmu, yakni membantu memahami jiwa anak dan menyadari dengan lebih mendalam kebolehan dan kelemahan anak.


Omega Guard baik untuk perkembangan otak si manja anda

Anda  boeh berikan kanak-kanak anda makanan tambahan sperti Omega Guard yang boleh merangsang perkembangan otak si manja anda. Omega Guard kaya akan minyak ikan tulen yang bebas dari plumbum dan bahan yang tercemar lainnya. Omega Guard Shaklee melalui 3 kali peringkat proses penyulingan dan ianya tulen. Anda tidak perlu risau dimana nak dapatkan Omega Guard ini, kerana anda boleh sahaja mendapatkannya disini. Klik sahaja gambar dibawah ini dan anda boleh dapatkannya segera. Sangat mudah bukan ? jadi tunggu apalagi…dapatkan segera untuk anda dan seisi keluarga.  beli sekarang juga.jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 join ahli shaklee sekarang.pnj

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Qaseh firdaus Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Bagaimana Nak Tahu Kanak-kanak Itu Hiperaktif

  1. anak makcik yg jaga saya masa kecil dahulu seorang yg hiperaktif.. memang tak duduk diam, jika mak dia terlupa kunci pintu memang puas la nak kejar dia.. kalau dalam rumah, almari tinggi-tinggi tu selamber je dia panjat duduk kat atas almari tu..

  2. Kurniaan Allah pasti ada hikmah dan nilainyg tersendiri… anak2 istimewa mnyusahkan kita di dunia, insyaAllah di akhirat ,die yg memudahkan kita… jangan abaikan mereka….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *