Apa Yang Harus Saya Lakukan Apabila Anak Kurus

“anak saya kurus sangat laa…dah macam-macam vitamin saya bagi, tapi tak berkesan juga, apa yang harus saya lakukan agar anak gemuk dan berisi ?” Inilah pertanyaan yang sering saya dapatkan dalam message saya.


Anak terlalu kurus akan berpengaruh pada kesihatannya

Apabila kita pikirkan dengan cermat, anak dikatakan kurus oleh ibu itu seperti apa..? Apakah kurus tak makan, kurus kerana sakit atau kurus dibandingkan dengan teman-teman  nya yang gemuk..? Kalau yang dimaksudkan itu kurus tak makan, maka harus diambil perhatian. Sebab kurus tak makan boleh jadi akan mengalami kekurangan nutrisi.
Kanak-kanak  dikatakan cukup nutrisi apabila berat badan berdasarkan tinggi badannya lebih dari 80 peratus atau berat badan berdasarkan umurnya lebih dari 70 peratus. Jika berat badan anak anda menurut umurnya kurang dari 70 peratus maka disebut kekurangan nutrisi.


Pastikan anak anda mendapat cukup nutirisi

Untuk memudahkan anda dapat menghitung  kondisi gizi anak anda, dengan menggunakan rumus berat badan ideal menurut umur = 8+2n ( n= umur dalam tahun). Rumus ini dapat digunakan untuk  anak diatas  2 tahun. Misalnya, anak
anda berusia 4 tahun maka berat badan ideal menurut umurnya adalah 8+ (4×2) = 16 kg. Jika kurang dari ini maka gizi anak anda kurang.

Bagaimana mengelakkan anak anda agar tidak kurus.?

Gambar diambil dari google

  • Ciptakan suasana makan yang menyenangkan bagi si manja anda. Anda boleh membelikan pinggan atau sudu yang bergambar tokoh kartun kesukaan mereka. Dengan cara ini tentu anak anda akan bersemangat untuk makanan makanan yang tersedia. Berikan variasi makanan yang pelbagai setiap hari, agar mereka tak bosan.
  • Hindari makanan yang mengandung bahan perisa yang boleh memudaratkan kesihatan mereka. Seperti snack dan makanan ringan lainnya. Kerana apabila mereka makan makanan ringan seperti ini, mereka akan kenyang dan tak mahu lagi makan makanan yang kita hidangkan. Selain itu snack atau makanan ringan itu tidak memenuhi keperluan gizi mereka.
  • Berikanlah kanak-kanak  anda buah-buahan  pada masa yang sesuai. Seperti pada masa mereka sedang bermain. Anda boleh buat potongan buah dan menyuapkan kepada mereka sambil mereka melakukan aktifiti bermain.
  • Jangan berikan terlalu banyak susu pada anak kerana apabila mereka sudah kenyang susu, maka mereka tidak akan mau makan sebab sudah kenyang. Anda boleh memasukkan dalam susu mereka sesudu MEAL SHAKES yang boleh membantu mereka mendapatkan selera makan mereka. Ianya juga baik untuk elakkan anak daripada sembelit.

Berikan sesudu Meal Shakes setiap pagi kepada anak anda

Jika anda sudah melakukan semua yang telah diterangkan diatas, tetapi si manja anda masih belum mahu makan maka anda harus konsultasi ke doktor anak anda untuk mendapatkan informasi tentang kesihatan anak anda. Mungkin anak anda ada masalah kesihatan yang tidak anda ketahui

Banyak manfaat Meal Shakes untuk seisi keluarga

Anda boleh berikan Meal Shakes untuk kanak-kanak anda. Meal Shakes sangat sesuai diberikan kepada kanak-kanak yang selalu memilih dalam mengambil makanan dan boleh menaikkan selera makan mereka. Kelebihan Meal Shakes ianya penuh dengan multivitamin dan nutrisi yang diperlukan oleh kanak-kanak anda. Meal Shakes bukan hanya untuk anak yang kurus sahaja, anak yang mengalami berat badan berlebihan ( obes) pun boleh mengambil Meal Shakes untuk nutrisi meraka. Ibu mengandung dan menyusui juga disarankan mengambil Meal Shakes ini. Adakah anak anda sembelit ? Sangat sesuai untuk anak yang selalu alami sembelit

Bagaimana anda mendapatkan Meal Shakes ini ? Mudah sahaja, anda hanya perlu buat pembelian disini. Tak perlu susah untuk mendapatkannya. Hanya perlu KLIK DISINI SAHAJA UNTUK MEMBELI , barang yang anda pesan akan segera di kirim oleh pihak Shaklee kepada anda melalui kurir. Sangat mudah bukan..?? nah tunggu apalagi buat pembelian sekarang. 

Rujukan : feeding children. www.HealthTopics.com. http://id.wikipedia.org/wiki/Nutrisi, http://www.sinarharian.com.my/rencana/sembelit-usah-dipandang-ringan-1.247836, 

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :
 CARA JADI AHLI SHAKLEE SECARA PERCUMA

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Apa Yang Harus Saya Lakukan Apabila Anak Kurus

  1. Dulu saya ade masalah dengan selera makan anak dan kecewa yang teramat sangat bila anak tak nak makan. Sekarang semenjak ambil meal shakes, anak saya jadi bertambah selera makannya. Alhamdulillah ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *