Anak Terlalu Sering Batuk, Waspadai Radang Paru-Paru

Kanak-kanak yang terlalu sering batuk, bahkan sampai berminggu-minggu tak hilang. Nafas kencang dan menjadi sesak. Apakah anak anda mengidap radang paru-paru atau pneumonia

Apa itu pneumonia…? Di dalam paru-paru, terang dr. Darmawan BS, Sp.A dari bahagian Pulmonologi FKUI-RSCM ini, terdapat lobus atau belahan. Di sebelah kanak terdapat 3 lobus, sedangkan disebelah kiri 2 belahan. Bila radang tersebut mengenai salah satu lobus, maka disebut pneumonia lobaris. Bila kena di saluran nafas yang kecil-kecil di sebut broncholitis.


kredit gambar dari http://aaj.doereport.com/

Secara umum terkena  saluran nafasnya saja, maka disebut broncho pneumonia atau pneumonia. pneumonia ini merupakan infeksi saluran pernafasan akut ( ISPA) bagian bawah. Yang dimaksud ISPA itu sendiri, boleh dikatakan radang hidung, contohnya selesema, radang tenggorokan, radang tonsil, sampaibradang paru-paru. Justeru yng perlu dibezakan adalah apakah ISPA ini sudah sampai  pada tahap pneumonia atau hanya ISPA bagian atas sahaja. Kalau bahagian atas sahaja sepertu batuk,selesema dan tonsil  biasanya tidak terlalu  merbahaya. Umumnya ISPA bahagian atas inibdisertai dengan pergerakan  nafas yang laju dan sesak. Sedangkan   ISPA bahagian bawah atau pneumonia  termasuk penyakit berat.


kredit gambar dari http://en.wikipedia.org/wiki/Pneumonia

Penyakit pneumonia yang termasuk dalam penyakit pneumokokal yang selama ini kerap di beritakan menjadi penyakit berbahaya kepada kanak-kanak  kecik, sebenarnya juga menyebabkan orang dewasa khususnya warga emas sakit teruk.

Seperti yang banyak diketahui sebelum ini penyakit pneumokokal sebenarnya satu kumpulan penyakit complex yang disebabkan oleh bakteria stretococcus pneumoniae dan sehinnga kini sudah lebih dari 90 serotip (jenis) bakteria ini direcordkan walaupun hanya sebahagian kecil  yang menyebabkan penyakit di seluruh   dunia.kredit gambar dari google

Bakteria ini menyebabkan jangkitan inviasif seperti bakteria atau sepsis (jangkitan pada darah) , pneumonia bakteremik , meningitis (keradangan pada selaput otakbatau selaput otak atau saraf tunjang ) dan penyakit tidak invasif lain termasuk otitis  media (jangkitan telinga tengah). Penyakit yang disenaraikan ini boleh mengancam nyawa tetapi sehingga kini dunia masih kurang diberikan perhatian sewajarnya termasuk dinegara kita.

Ada banyak faktor yang boleh menyumbang kepada jangkitan penyakit /Pneumokokal bawah kalangan warga emas termasuk masalah kesihatan yang sedia  dialami membuatkan mereka lebih mudah mendapat pnemonia. Antara penyakit kronik yang meningkatkan kebarangkalian mereka mendapat pnemonia adalah penyakit jantung, diabetes, masalah paru-paru  dan asma, penyakit buah pinggang dan hati serta kanser. 

Upaya pencegahan merupakan komponen strategis dalam pemberantasan pneumonia pada kanak-kanak  yang dilakukan melalui imunisasi dan upaya pencegahan non imunisasi. Program pengembangan melalui Imunisasi yang meliputi imunisasi DPT dan campak yang telah dilaksanakan kerajaan selama ini dapat menurunkan proporsi kematian kanak-kanak   akibat pneumonia. Hal ini difahami kerana campak boleh juga menyebabkan pneumonia atau merupakan penyakit pembawa pada pneumonia kanak-kanak .kredit gambar dari Google

Tidak kalah pentingnya adalah upaya pencegahan non imunisasi yang meliputi pemberian susu ibu secara ekslusif, pemberian nutrisi yang baik, menjauhkan kanak-kanak  dari pencemaran asap rokok, asap pencemaran udara dan lain-lain. Jaga persikataran hidup yang sihat dan bersih. Serta menjauhkan dari lingkungan penyakit menular.

Ada baiknya anda memberikan vitamin untuk kanak-kanak anda seperti Omega Guard, Meal Shakes dan Chewable Vita-C 100mg untuk memastikan mereka tumbuh sihat dan terhindar dari jangkitan pelbagai penyakit.

Anda boleh mendapatkan set Vitamin untuk kanak-kanak tersebut DISINI, Sangat mudah untuk mendapatkan set ini. Diharapkan perkongsian kali ini bermanfaat untuk anda dalam perkembangan si manja anda agar mereka senantiasa sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit. 

Rujukan; kompas.com, http://aaj.doereport.com/, http://www.lung.org/lung-disease/pneumonia/, http://www.myhealth.gov.my/
Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :
CARA JADI AHLI SHAKLEE SECARA PERCUMA
 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “Anak Terlalu Sering Batuk, Waspadai Radang Paru-Paru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *