5 Tetamu Tak Di Undang Yang Membahayakan Tuan Rumah

Dalam kehidupan kita sehari-hari, adakalanya kita sangat sibuk dan tak sempat untuk memperhatikan kebersihan sekitar bahkan kita terlampau leka hingga membuat kan diri sendiri terdedah pada kuman atau bakteria yang membahayakan diri kita dan orang-orang tersayang. Contohnya sahaja apabila kita dirumah atau di tempat kerja, pasti ada sahaja masa kita tak sedar yang kuman, bakteria bahkan virus telah menyerang kita.

kesibukan keseharian

Banyak faktor yang membuatkan kita terdedah kepada hal-hal yang membahayakan kita secara senyap ini. Siapakah Tetamu yang sangat membahayakan kita dan anggota keluarga kita dirumah atau pun di mana sahaja kita berada? Mereka adalah 5 penjahat yang harus kita musnahkan agar mereka tak dapat menggugat kesihatan kita dan ahli keluarga yang lain. Amalan hidup sihat dan seimbang sangat perlu kita amalkan agar mereka tak bersarang di tubuh badan kita.


Gambar hiasan

Jom kita ketahui siapakah mereka sebenarnya tetamu yang tak di undang itu, 

Bacteria adalah kumpulan utama organisma unisel. Bacteria adalah organisme yang paling banyak terdapat di dunia, dan senantiasa boleh didapati di dalam tanah serta di dalam air, dan sebagai simbion bagi orgamisma yang lain. Banyak patogen dalam bakteria. Kebanyakannya amat kecil, biasanya hanya 0.5-5.0um pada ukuran paling panjang, walaupun bakteria gergasi seperti Thiomargarita namibiensis dan Epulopiscium fishelsoni boleh bertumbuh melebihi saiz 0.5 milimeter. Secara am nya bakteria mempunyai dinding sel yang serupa dengan sel tumbuhan dan kulat, tetap dinding sel bakteria biasanya diperbuat dari pada Peptidoglikan dan bukannya daripada Selulosa (seperti untuk tumbuhan) atau Kitin (seperti untuk kulat) dan mempunyai struktur yang berbeza dengan Flagellum kumpulan lain.


baakteria

Virus adalah parasit berukuran mikroskopim yang menginfeksi sel organisme biologis. Virus bersifat parasit obligat, hal tersebut disebabkan kerana Virus hanya dapat bereproduksi di dalam material hidup dengan menginvansi dan memanfaatkan sel makhluk hidup kerana Virus tidak memiliki perlengkapan selular untuk bereproduksi sendiri. Biasanya Virus mengandung sejumlah kecil asam nukleat ( DNA atau RNA, tetapi tidak berkombinasi keduanya) yang diselubungi semacam bahan pelindung yang terdiri atas protein, lipid, glimoprotein, atau kombinasi ketiganya. Genome Virus akan diekspresikan menjadi baik protein yang digunakan untuk memuat bahan genetik mahupun protein yang diperlukan dalam daur hidupnya. Virus selalu diperdebatkan statusnya sebagai mahluk hidup kerana ia dapat menjalankan fungsi biologis secara bebas jika tidak berada dalam sel induk. Kerana karakteristik khasnya Virus selalu kita dengar dengan penyakit tertentu  baik pada manusia (misalnya Virus Influenza dan HIV) , pada haiwan (misalnya Flu burung), atau tanaman (misalnya Virus mosaik tembakau /TMV).image virus

Jangkitan kulat kedengaran membahayakan dan agak keterlaluan, tetapi sebenarnya ia adalah disebabkan oleh kulat yang biasa terdapat dipersekitaran kita. Kulat adalah organisma yang boleh didapati didalam tanah, pokok, kulit dan usus manusia. Sesetengah kulat boleh membahayakan kesihatan dengan bertindak sebagai Patogen atau Toksin. Jangkitan kulat kebiasaannya di kategorikan kepada jangkitan kulat biasa dan jangkitan kulat invasif. Jangkitan Kulat yang biasa adalah jangkitan kulat ringan, dengan simptom seperti ruam atau masalah pernafasan yang ringan. Jangkitan kulat invasif boleh berlaku di dalam tisu badan dan boleh membawa kepada komplikasi yang serius seperti meningitis atau kematian. Ubat antikulat yang digunakan untuk merawat jangkitan Kulat dan pilihan Ubat antikulat bergantung kepada dos dan tempoh rawatan. jenis kulat, lokasi infeksi dan penyakit sedia ada merupakan kriteria utama bagi mempreskripsi ubat antikulat.penyakit kulit yang disebabkan kulat

Parasit adalah sejenis hubungan simbiosis antara spesies apabila sesuatu organisme (parasit) mendapat manfaat daripada organisma lain hingga menjejaskan organisma yang ditumpanginya itu. Sesetengah parasit menyebabkan penyakit dengan merosakkan tisu-tisu orgamisma yang ditumpanginya itu. Ada juga parasit yang menghisap nutrien dalam tubuh perumah. Akibatnya perumah mengalami kekurangan nutrien yang menjejaskan pertumbuham dan pengelurannya, atau sesetengah kes mati. Seperti pada manusia biasanya ada Cacing sebagai parasit di dalam tubuh badan kita.


cacing gelang, cacing parasit dalam badan manusia

Tubuh kita terdiri dari trillion sel hidup. Sel-sel badan yang normal berkembang., berpecah untuk membuat sel-sel baru dan mati dengan cara yang teratur. Pada tahun-tahun awal kehidupan seseorang. Sel-sel normal berpecah dengan lebih cepat untuk membolehkan mereka membesar. Setelah seseorang itu menjadi dewasa, kebanyakan sel berpecah hanya untuk menggantikan sel yang rosak, sel mati atau baiki kecederaan. Kanser bermula apabila sel-sel di bahagian badan mula tumbuh diluar kawalan. Pertumbuhan sel kanser adalah berbeza daripada pertumbuhan sel yang normal. Ia tak mati, sebaliknya terus berkembang dan membentuk sel yang baru, yang tidak normal. Sel-sel kanser juga boleh menyerang (tumbuh di dalam) tisu-tisu yang lain, sesuatu yang sel normal tak boleh lakukan. Pertumbuhan di luar kawalan dan menyerang tisu-tisu lain adalah apa yang membuatkan sel menjadi sel kanser. Ini berlaku disebabkan sistem pengawasan imun badan yang tak aktif. Sistem pengawasan imun yang aktif akan memilih , mengenal pasti dan memusnahkan agen Karsinogenim (agen yang menyebabkan kanser) yang setiap hari memasuki badan kita. Mereka yang mempunyai sistem imun yang sihat dan kuat akan terhindar daripada kanser.mereka yang tindakbalas sistem imunya tisak berfungsi dengan baik berhadapan dengan risiko kanser yang lebih tinggi.
gambar hiasan

Manfaat Vivix

Vivix boleh membantu kita dalam menjaga kesihatan dan kecantikan yang baik. Manfaat Vivix yang sangat baik untuk badan akan membuatkan kita senantiasa terhindar dari tetamu- tetamu yang tak diundang seperti yang telah dihuraikan di atas tadi. Vivix merupakan supplement anti penuaan terbaik didunia yang dibangunkan selepas penyelidikan bertahun-tahun oleh Shaklee, Syarikat no 1 supplement makanan di Amerika. Vivix istimewa

Didalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan impak kepada empat mekanisme penting penuaan pada tahap seluller. 

  • Melindungi dan memperbaiki selluler DNA
  • Membei impak positif kepada pengawalan genetik
  • Menggalakkan biogenesis ( pembentukan baru) mitochondria
  • Melambatkan pembentukkan protin AGE ( Advanced Glycation End products )


Juga membantu menolong menjaga dan memelihara kesihatan jantung, kesihatan otak, kesihatan sistem imun, kesihatan sendi, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga pada tahap selluler, kesihatan dan kesejahteraan. 

Vivix 

Anda boleh mendapatkan Vivix ini disini dengan klik sahaja pada gambar di bawah, barang yang anda pesan akan terus di hantar oleh pihak Shaklee ke address yang anda berikan semasa membuat tempahan dan akan dihantar oleh pihak kurir. Kami membuat penghantaran ke seluruh malaysia dan juga Indonesia. Anda boleh hubungi no talian yang tertera di bawah ya. Jangan lupa untuk hubungi kami. 


 beli sekarang juga.jpg


Kepada anda yang tinggal berdekatan area Batang Kali, Rasa, Bukit Beruntung, Ulu Yam, Gohtong Jaya dan Genting Highland kami membuat pengkhidmatan Cash On Delivery untuk anda. Barang yang anda pesan akan kami hantar terus ke depan rumah anda, tentunya konsultasi percuma untuk anda tentang pemilihan vitamin yang mana patut anda gunakan dan amalkan. 


 CYMERA_20141206_084751.jpg

Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar ahli Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini : 

 

 join ahli shaklee sekarang.png

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : Qaseh Firdaus Shoppe Email : ct_rania@yahoo.com

0 thoughts on “5 Tetamu Tak Di Undang Yang Membahayakan Tuan Rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *